Dit verhaal vertelt de belevenissen van een hele oude Slak, vele jaren geleden. Op een dag voelt de Slak een kramp in zijn voet. Stilletjesaan komt hij erachter dat de kramp in zijn voet zijn eigen machteloosheid en verdriet is over al wat misloopt in de wereld en gaat op weg. Tijdens zijn avonturen ontmoet hij dieren en mensen met wie hij filosofeert over de zin en de onzin van het leven. Samen met de Slak leren we de rups, de kever, de professor, de heks, de kraai en vele anderen kennen. Ieder van hen heeft zo wel zijn/haar eigen antwoord gevonden op de levensvragen waarmee de Slak worstelt.

"Het verhaal van de Slak" is gebaseerd op het originele verhaal "Op weg naar Bethlehem" van Annegert Fuchshuber uit de jaren '80. We trokken het verhaal open om een breder publiek te bereiken. Zonder expliciete verwijzingen naar het oorspronkelijke kerstverhaal probeerden we wel de essentie van Kerstmis weer te geven. Ook dit verhaal gaat over mens(elijker) zijn/worden.

Het verhaal richt zich tot kinderen, maar spreekt jong en oud aan. Je kan het thuis met het gezin volgen of op school als start van de dag of in (eender welke) godsdienstles of zedenleer. "Het verhaal van de slak" is een initiatief van 2 ouders in hun poging op een leuke en zinvolle manier met hun kinderen samen af te tellen naar Kerstmis.

Volg je de Slak liever via Facebook? Dat kan, ook daar heeft hij een plekje gevonden. Neem zeker een kijkje.

dinsdag 11 november 2014

De Slak

De Slak was al stokoud. Hij herinnerde zich zelfs niet meer wanneer hij geboren was. Hij had veel van de wereld gezien en omdat hij alles heel langzaam en bedachtzaam deed, was hij helemaal niets vergeten. Zijn voet kende ieder kuiltje in de grond en in zijn huis hoorde hij de wereldzeeën ruisen. De Slak was een erg tevreden dier. Hij hield van de regen, de wind, het water en de zon. Hij hield van de mensen, de dieren, de bomen, de zee en alles wat hij kon zien, horen, ruiken en voelen. Ja, hij hield ook wel wat van zichzelf. Niet te veel, niet te weinig, net genoeg. Dikwijls voelde hij zich zelfs erg gelukkig. Dan stroomde er zo’n warm gevoel door zijn lijf en kon hij wel uren gelukzalig voor zich uit kijken. Zo kabbelde zijn leven verder. De Slak kon je ook niet meer verrassen: hij voelde iedere regenbui, de vorst en iedere zandstorm al dagen van tevoren en zo werd hij nooit verrast door het weer. Hij wist ook héél veel. Sommige dieren kwamen bij hem langs om hem om goede raad te vragen en de Slak hielp ze zo goed mogelijk verder. Dan voelde hij zich ietsiepietsie belangrijk.
Maar op een dag voelde de Slak een soort kramp in zijn voet: dit had hij nog nooit gevoeld! Het deed een beetje pijn en hij werd er ongedurig van, het was net een soort voortdurend 'stil geschreeuw'.
 Ook al had hij vanmorgen na lang zoeken een heel smakelijke kool gevonden..., hij draaide zich onhandig om. “Er hangt wat in de lucht,“ mompelde hij. “En ik zal ontdekken wat het is.”
Het vervolg van het verhaal lees je vanaf 30 november tot aan Kerstmis.