Dit verhaal vertelt de belevenissen van een hele oude Slak, vele jaren geleden. Op een dag voelt de Slak een kramp in zijn voet. Stilletjesaan komt hij erachter dat de kramp in zijn voet zijn eigen machteloosheid en verdriet is over al wat misloopt in de wereld en gaat op weg. Tijdens zijn avonturen ontmoet hij dieren en mensen met wie hij filosofeert over de zin en de onzin van het leven. Samen met de Slak leren we de rups, de kever, de professor, de heks, de kraai en vele anderen kennen. Ieder van hen heeft zo wel zijn/haar eigen antwoord gevonden op de levensvragen waarmee de Slak worstelt.

"Het verhaal van de Slak" is gebaseerd op het originele verhaal "Op weg naar Bethlehem" van Annegert Fuchshuber uit de jaren '80. We trokken het verhaal open om een breder publiek te bereiken. Zonder expliciete verwijzingen naar het oorspronkelijke kerstverhaal probeerden we wel de essentie van Kerstmis weer te geven. Ook dit verhaal gaat over mens(elijker) zijn/worden.

Het verhaal richt zich tot kinderen, maar spreekt jong en oud aan. Je kan het thuis met het gezin volgen of op school als start van de dag of in (eender welke) godsdienstles of zedenleer. "Het verhaal van de slak" is een initiatief van 2 ouders in hun poging op een leuke en zinvolle manier met hun kinderen samen af te tellen naar Kerstmis.

Volg je de Slak liever via Facebook? Dat kan, ook daar heeft hij een plekje gevonden. Neem zeker een kijkje.

woensdag 10 december 2014

De kraai

Op een ochtend zag de Slak tot zijn grote schrik plotseling een oude kraai tegenover zich. Kraaien lusten immers heel graag slakken en deze kraai staarde hem met zijn donkere ogen aan. Snel trok de Slak zich in zijn huis terug, maar de kraai begon te lachen.
"Weet je wat ik doe met slakken die in hun huis zitten en denken dat ik ze zo niet kan opeten", kraste de kraai. "Ik pak ze met huis en al op en gooi ze op een steen. Dan springt hun huis kapot en ik laat me de slak goed smaken. Zo eenvoudig is dat!
Maar je hebt geluk. Momenteel heb ik geen honger."
"Geluk of voorbestemd?", vroeg de Slak voorzichtig terug uit zijn huisje kroop.
"Wat is het verschil? En wat is dat voor een moeilijk woord, voorbestemd", zei de kraai.
"Het verschil zit’m daarin", begon de Slak, "dagelijks worden honderden slakken door kraaien opgegeten,  honderden aardbeien worden opgegeten door slakken, honderden kraaien worden opgegeten door adelaars (de kraai keek al geschrokken omhoog). Maar misschien... ."
"Misschien wat", riep de kraai spottend. "Denk je dat iemand anders ervoor kan zorgen dat de kraaien geen slakken meer opeten en de adelaars geen kraaien meer? Dat geloof je toch zelf niet?!"
Nee, dat geloofde de Slak zelf ook niet. Dat zou maar al te gemakkelijk zijn.
"Zie je wel", zei de kraai die de Slak had zien knikken. "Het gaat allemaal om ‘geluk hebben’ en de ene heeft wél geluk en de andere niet. Vandaag heb jij dus geluk, want ik heb geen honger meer."
Het bleef stil.
"Wat is er", vroeg de kraai. "Je zou blij moeten zijn en je kijkt net als een gele, zure citroen!"
"Och", zei de Slak ongeduldig en bijna boos. Hij wist het zelf niet meer. "Dat is toch allemaal niet eerlijk?", riep hij. De kraai draaide met zijn ogen.
"Eérlijk, eerlijk…!", bromde hij. "Het leven is aan de sterksten en met die 'oneerlijkheid' moet je maar leren leven en al wie dat niet kan…".
"Ja...?", vroeg de Slak.
"Die heeft pech", antwoordde de kraai die zich met dat idee heel goed kon verzoenen.
De Slak voelde zijn kriebeling terug sterk in zijn voet. Hij dacht aan het verhaal van het jongetje. Had die kleine kleuter op de speelplaats dan gewoon pech omdat die drie grote jongens hem hadden geslagen? De Slak keek naar de ster die hij van het jongetje had gekregen. Het gaf ’s avonds een mooi warm licht in zijn huisje. Hij werd er telkens rustig van en kon dan goed slapen. En ineens knikte de Slak vastberaden 'nee' en luidop zei hij: "Nee, nee, nee, kraai! Zo kan en mag het niet zijn. Ik weet niet hoe het dan anders kan, maar  het moet anders, daar is geen weg naast."
De kraai kraste en lachte eens met die oude Slak. Hij vond hem wel ‘schattig’. Toen vloog hij weg, hoog de lucht in. 

- nog 15 dagen tot Kerstmis -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten