Dit verhaal vertelt de belevenissen van een hele oude Slak, vele jaren geleden. Op een dag voelt de Slak een kramp in zijn voet. Stilletjesaan komt hij erachter dat de kramp in zijn voet zijn eigen machteloosheid en verdriet is over al wat misloopt in de wereld en gaat op weg. Tijdens zijn avonturen ontmoet hij dieren en mensen met wie hij filosofeert over de zin en de onzin van het leven. Samen met de Slak leren we de rups, de kever, de professor, de heks, de kraai en vele anderen kennen. Ieder van hen heeft zo wel zijn/haar eigen antwoord gevonden op de levensvragen waarmee de Slak worstelt.

"Het verhaal van de Slak" is gebaseerd op het originele verhaal "Op weg naar Bethlehem" van Annegert Fuchshuber uit de jaren '80. We trokken het verhaal open om een breder publiek te bereiken. Zonder expliciete verwijzingen naar het oorspronkelijke kerstverhaal probeerden we wel de essentie van Kerstmis weer te geven. Ook dit verhaal gaat over mens(elijker) zijn/worden.

Het verhaal richt zich tot kinderen, maar spreekt jong en oud aan. Je kan het thuis met het gezin volgen of op school als start van de dag of in (eender welke) godsdienstles of zedenleer. "Het verhaal van de slak" is een initiatief van 2 ouders in hun poging op een leuke en zinvolle manier met hun kinderen samen af te tellen naar Kerstmis.

Volg je de Slak liever via Facebook? Dat kan, ook daar heeft hij een plekje gevonden. Neem zeker een kijkje.

zondag 30 november 2014

De rups

Een dikke rups, die vlak naast de Slak van de kool zat te smullen, zag tot zijn grote verbazing dat de Slak langzaam van de kool afkroop. “Wat is er”, vroeg hij. “Smaakt het je niet?” De slak voelde zich inderdaad niet lekker. Hij had geen honger meer en zag wat bleekjes, maar hoe hard hij zijn oude hersenen ook pijnigde, hij wist niet wat er aan de hand was. Dit had hij nog nooit gevoeld. “Er hangt wat in de lucht”, zei hij, “iets wat ik nog niet ken. Het lijkt een beetje op onweer en een beetje op volle maan”. De rups draaide met zijn ogen. Hij snapte er niets van. Hij had de slak altijd al wat raar gevonden: die dacht over alles na. “Wat een onzin”, blies hij, “met zo’n lekkere, dikke kool voor je neus, voel je je toch altijd lekker?” "Toch heb ik geen honger meer", besloot de Slak. “Geeft niet, hoor", zei de rups met zijn mond vol, "dan heb ik lekker veel.” De slak kroop ondertussen verder de kool af. Hij liet daarbij een slijmerig spoor achter. Zo gleed hij verder over de aarde. Hij zou nog veel meemaken, maar voor één keer wist de Slak dat zelf niet. De rups keek hem hoofdschuddend na en nam toen nog een grote, flinke hap.

- nog 25 dagen tot Kerstmis -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten