Dit verhaal vertelt de belevenissen van een hele oude Slak, vele jaren geleden. Op een dag voelt de Slak een kramp in zijn voet. Stilletjesaan komt hij erachter dat de kramp in zijn voet zijn eigen machteloosheid en verdriet is over al wat misloopt in de wereld en gaat op weg. Tijdens zijn avonturen ontmoet hij dieren en mensen met wie hij filosofeert over de zin en de onzin van het leven. Samen met de Slak leren we de rups, de kever, de professor, de heks, de kraai en vele anderen kennen. Ieder van hen heeft zo wel zijn/haar eigen antwoord gevonden op de levensvragen waarmee de Slak worstelt.

"Het verhaal van de Slak" is gebaseerd op het originele verhaal "Op weg naar Bethlehem" van Annegert Fuchshuber uit de jaren '80. We trokken het verhaal open om een breder publiek te bereiken. Zonder expliciete verwijzingen naar het oorspronkelijke kerstverhaal probeerden we wel de essentie van Kerstmis weer te geven. Ook dit verhaal gaat over mens(elijker) zijn/worden.

Het verhaal richt zich tot kinderen, maar spreekt jong en oud aan. Je kan het thuis met het gezin volgen of op school als start van de dag of in (eender welke) godsdienstles of zedenleer. "Het verhaal van de slak" is een initiatief van 2 ouders in hun poging op een leuke en zinvolle manier met hun kinderen samen af te tellen naar Kerstmis.

Volg je de Slak liever via Facebook? Dat kan, ook daar heeft hij een plekje gevonden. Neem zeker een kijkje.

maandag 15 december 2014

De boom

"Niets is wat het lijkt! Pluk de dag! Maak je maar geen zorgen! De wereld is om zeep. Kennis maakt macht". Alle uitspraken van de voorbije dagen tolden door de Slak zijn oude hoofd. Soms werd hij er horendol van. Hij zat in de schaduw van een moerbeiboom. Hij was moe en had honger. Verlangend keek hij omhoog naar het dichte loof van de boom. Hij hoopte dat de boom voor hem één blaadje zou laten vallen. De boom zag de Slak zitten en ritselde eens met zijn loof. Het was alsof hij de gedachten van de Slak kon raden.

"Voor een doodgewone slak ben ik veel te kostbaar", ritselde de boom. "Ik ben een zijdeboom, want van mijn bladeren kunnen miljoenen zijderupsen zich voeden. Uit hun spinsel wordt dan de fijnste zijde geweven.Jij bent maar een vies, slijmerig dier."
"Ik mag er ook zijn", zei de Slak rustig. "Het slijm zorgt ervoor dat mijn voet geen verwondingen oploopt. Ik loop over dat slijm als over een tapijt. En wat dat kruipen betreft: ik wed dat ik sneller kan lopen dan jij."
Daar wist de boom geen antwoord op. Daarom zweeg hij maar.
Na een tijdje fladderde er een klein blaadje voor de Slak op de grond. Uitgehongerd begon de Slak eraan te knagen. "Dankjewel", zei hij, toen hij genoeg gegeten had. "Je bladeren zijn werkelijk iets heel bijzonders."
"Wat doe je eigenlijk hier?", vroeg de moerbeiboom na een tijdje. "En wat een grote frons heb je op je voorhoofd!?"
De Slak zuchtte..."mijn hoofd zit zo vol dat het bijna ontploft!", zei hij en hij vertelde de moerbeiboom over de kramp in zijn voet en over al zijn ontmoetingen met het jongetje, de muizen, de professor, de vlinders, de kever en de nar..."Iedereen zegt iets anders! wat moet ik hier nu mee beginnen!?"
De boom ritselde een beetje en zei toen: "je zal zoveel antwoorden krijgen als je mensen en dieren ontmoet. Het hangt er immers allemaal maar vanaf hoe je de dingen bekijkt. Of je ze door een blijde, een verdrietige, een boze of een bange bril bekijkt."
Toen zweeg hij, want moerbeibomen praten maar eens in het jaar en aan deze kleine slijmerige slak had hij plotseling niet alleen een klein blaadje, maar ook zijn toespraak van het jaar weggegeven.

- nog 11 dagen tot Kerstmis -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten